5 dl vettä
30 g hiivaa
1 rkl siirappia/sokeria
10 g (2 tl) suolaa
2 dl grahamjauhoja
2 dl karkeita talkkunajauhoja
2 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
1. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva, siirappi/sokeri ja suola.
2. Lisää jauhot sekä öljy ja alusta taikina tasaiseksi.
3. Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
4. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja leivo siitä kaksi leipää.
5. Anna kohota pellillä leivinliinalla peitettynä noin 30-40 minuuttia.Pistele leivät haarukalla ja paista 200 °C:ssa uunin keskitasossa 20-25 minuuttia.
Samasta taikinasta voit tehdä myös sämpylöitä tai patonkeja (4 kpl).
Patongin paistolämpötila on 225 °C ja paistoaika n. 25 minuuttia.